Ο αρχαιότερος Ελαιώνας της Μεσογειακής Ευρώπης
Ο Αρχαίος Ελαιώνας της Μακρής, φιλοξένει δέντρα μεγαλύτερα των 2000 ετών και προσφέρει από την εποχή του Ομήρου τους καρπούς του. Χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.χ. και οι κάτοικοι ακόμη διατηρούν στενή επαφή με την παραδοσιακή ελαιουργία. Προκαθορισμένες ποσότητες ελαιολάδου παράγονται ετησίως και προωθούνται επιλεγμένα στην τοπική, εθνική και διεθνή αγορά ως προϊόντα υψηλής ποιότητας (delicatessen).
Το Ελαιόλαδο Μακρής έχει διακριθεί σε δεκάδες διεθνείς διαγωνισμούς ποιότητας σε 3 Ηπείρους και διατηρεί περίοπτη θέση στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου.
Εταιρείες επεξεργασίας ελαιούχων σπόρων αξιοποιούν καρπούς από τις εύφορες κοιλάδες του Έβρου παράγοντας σπορέλαια είτε με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης είτε με εκχύλιση και εξευγενισμό. Σύγχρονες εταιρείες που λειτουργούν με διεθνή πρότυπα ποιότητας (ISO) εξοπλίζουν τα νοικοκυριά της Ελλάδας και αναπτύσσονται προοδευτικά σε αγορές της Ευρώπης με ηλιέλαιο, κολοκυθέλαιο, σησαμέλαιο, αμυγδαλέλαιο, καρυδέλαιο, κ.ά…
ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ (ΡΑΦΙΝΕ) ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ
Για περισσότερα από 30 χρόνια στον Έβρο πραγματοποιείται επεξεργασία βιομηχανικού ηλιόσπορου για την παραγωγή ηλιέλαιου που προορίζεται για διατροφή ή βιοκαύσιμα . Οι εύφορες κοιλάδες του Βορείου Έβρου εξασφαλίζουν την συνεχή τροφοδοσία ποιοτικής πρώτης ύλης ενώ σύγχρονες και πλήρως αυτοματοποιημένες μονάδες πραγματοποιούν έκθλιψη, εκχύλιση των σπόρων αλλά και εξευγενισμό του παραγόμενου ηλιέλαιου.
Διαρκείς επενδύσεις σε εξοπλισμό και επιστημονικό προσωπικό συμβάλουν σε σταθερή και υψηλή ποιότητα τελικών προϊόντων. Οι εταιρείες εφαρμόζουν πολιτικές υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και εστιάζουν στην προσπάθεια βελτίωσης των προϊόντων τους με τον συνεχή ποιοτικό έλεγχο πρώτων υλών και προϊόντων.
ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ (ΨΥΧΡΗ ΕΚΘΛΙΨΗ)
Η νέα τάση υγιεινής διατροφής έχει δώσει ώθηση των κλάδο παραγωγής ελαίων με την μέθοδο της πρώτης ψυχρής έκθλιψης. Μέσα από την πρώτη ψυχρή έκθλιψη παράγεται φυσικό και υγιεινό λάδι που διατηρεί αναλλοίωτες τις θρεπτικές ιδιότητες του σπόρου/καρπού, το φυσικό του χρώμα και τη γεύση του. Φυτικά Έλαια (Συμβατικά και Βιολογικά) χωρίς χημική επεξεργασία (μη εξευγενισμένα) εξάγονται από ωμό σπόρο και καρπό και διεκδικούν μερίδιο στην αγορά λειτουργικών τροφίμων ως βρώσιμα έλαια, ιδανικά και για καλλυντική χρήση.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Η Γαλακτοκομεία στον Έβρο διακρίνεται σε τρία είδη γάλακτος Αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο και αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο στην Π.Α.Μ.Θ. *(RIS3). Η μεγαλύτερη Φάρμα της Ελλάδας βρίσκεται στο Έβρο και έχει την ευθύνη της παραγωγής τους 3% της εθνικής αγοράς γάλακτος ενώ σύγχρονες μεταποιητικές μονάδες εξάγουν προϊόντα γάλακτος σε 14 χώρες.
Στον πρωτογενή τομέα ο Έβρος διαθέτει περίπου 350 φάρμες που παράγουν κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και 3000 αγελάδες από τις οποίες οι 2000 βρίσκονται οργανωμένες από το 2007 σε ένα πρότυπο cluster με αγελαδοτρόφους. Προϊόντα γαλακτοκομίας από βιομηχανική παραγωγή και προϊόντα παραδοσιακής τυροκομίας αποτελούν το μίγμα των προϊόντων στον Έβρο.
Η διατροφή των ζώων γίνεται αποκλειστικά με πρώτες ύλες της περιοχής ενώ στάβλοι Αμερικάνικου τύπου εξασφαλίζουν ότι τα ζώα έχουν 4 φορές περισσότερο χώρο από το ευρωπαϊκό μοντέλο (4τ.μ.) για να κινούνται (20 τ.μ.) και να αναπνέουν καθαρό αέρα ενώ το καλοκαίρι απολαμβάνουν συνθήκες τεχνητού δροσισμού.
Στην μεταποίηση σύγχρονες μονάδες καινοτομούν στον πρωτογενή τομέα με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία και συνεργασίες με διεθνή ακαδημαϊκά ιδρύματα. Ένα πρότυπο μοντέλο βιώσιμης παραγωγής με επίκεντρο το ζώο έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με διεθνή ακαδημαϊκά Ιδρύματα και αποφέρει ημερησίως 35 τόνους ελληνικό γάλα με 7 σημεία υπεροχής**.
Η μεταποίηση γάλακτος στον Έβρο αποτελείτε από βιομηχανία (3%) και μικρές βιοτεχνίες (1%) που παράγουν συνολικά το 4% της εθνικής παραγωγής γάλακτος. Η βιομηχανία αξιοποιέι την υψηλή ποιότητα απο τον πρωτογενή τομέα και σύμφωνα με διεθνή πρότυπα ποιότητας διαχετέυει στην εθνική και διεθνή αγορά προϊόντα γάλακτος όπως η Φέτα Π.Ο.Π, Βιολογική φέτα, Κατσικίσιο τυρί, στραγγιστό γιαούρτι και Παραδοσιακά Γιαούρτι
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΤΥΡΟΚΟΜΙΑ & ΑΛΛΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Η προσφορά υψηλής ποιότητας γάλακτος απο την πρωτογενή παραγωγή έχει συνεισφέρει στην άνθιση της ενασχόλησης με παράγωγα προιόντα του γάλακτος όπωςείναι οι κρέμες, τα παγωτά και ιδιαίτερα τα προιόντα παραδοσιακής τυροκομίας.
ΚΡΕΑΣ – ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ
ΚΡΕΑΣ | ΑΛΛΑΝΤΟΠΟΙΙΑ
1 στους 3 Έλληνες έχει ανατραφεί με αλλαντικά από τον Έβρο.
Σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών σήμερα διατρέφεται με αλλαντικά και παρασκευάσματα κρέατος από τον ΈΒΡΟ
Σήμερα ο κλάδος κρέατος αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Π.Α.Μ.Θ. (RIS3). Συμβάλει στην τοπική απασχόληση με περισσότερους από 250 εξειδικευμένους επιστήμονες και εργατικό προσωπικό. Υποδομές και μονάδες εξοπλισμένες με σύγχρονη τεχνολογία και ερευνητικά τμήματα, εναρμονισμένες με διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφαλείας, βραβεύονται συνεχώς από τους θεσμικούς φορείς.
Τα αλλαντικά που παράγονται στον Έβρο γίνονται ανάρπαστα, κερδίζοντας καθημερινά τις προτιμήσεις των καταναλωτών ενώ διεκδικούν μεγαλύτερα μερίδια στην εθνική και διεθνή αγορά. Οι επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και έρευνα επιβεβαιώνουν την προσήλωση των δυναμικών επιχειρήσεων του νομού να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των προϊόντων κρέατος.
ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΑΛΛΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Μια ευρεία γκάμα προϊόντων διατροφής παράγονται και μεταποιούνται στον νομό Έβρου. Προϊόντα με παραδοσιακή ταυτότητα που συνδυάζουν τις τάσεις και απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και υπόκεινται είτε σε βιομηχανική μεταποίηση η ακολουθούν παραδοσιακές πρακτικές παραγωγής προσφέροντας περιορισμένες ποσότητες προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.
15-20% της συνολικής κατανάλωσης μανιταριών στην Ελλάδα παράγεται στον Έβρο .
Η παραγωγή μανιταριών στον Έβρο ξεκίνησε υπό την μορφή μικρής μονάδας το 1995, με δυναμική 3-4 τόνους την εβδομάδα και μέχρι το 2004 η παραγωγή κυμαινόταν μεταξύ 10 με 20 τόνους.
Από το 2015 λειτουργεί μια νέα σύγχρονη μονάδα με 80 άτομα επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό με δυναμική παραγωγής 28-30 τόνους την εβδομάδα, ποσότητα που αναλογεί στο 15-20% της συνολικής Εθνικής κατανάλωσης.
Η μέθοδος “κομπόστ” εφαρμόζεται στους 18 θαλάμους καλλιέργειας, συνολικής έκτασης 7200 τετραγωνικών μέτρων προσφέροντας στο χώμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ώστε να ενισχυθεί η γεύση και η φρεσκάδα των μανιταριών.
Παραδοσιακά και σύγχρονα ζυμαρικά του Έβρου
Μοναδικές συνταγές που έχουν επιβιώσει στον χρόνο ξεχωρίζουν στην παραγωγή ζυμαρικών όπως ο παραδοσιακός τραχανάς, το κους-κούς και η ιδιαίτερη κατηγορία προϊόντων απο ΖΕΑ.
Στα ζυμαρικά ο Έβρος διατηρέι την παράδοση ενώ νέα προιόντα συνδυάζουν τα παραδοσιακα ζυμαρικά με νέες γεύσεις τα οποία έχουν γίνει ανάρπαστα σε όλη την Ελλάδα.
Κατεψυγμένα λαχανικά απο τις εύφορες κοιλάδες του Έβρου
Η βιομηχανία παραγωγής κατεψυγμένων λαχανικών είναι ανεπτυγμένη και αξιοποιεί την πρώτη ύλη που παράγεται στις εύφορες κοιλάδες του Έβρου προσφέροντας προϊόντα ταχείας και βαθιάς κατάψυξης. Σύγχρονες εγκαταστάσεις λειτουργούν με διεθνή πρότυπα ποιότητας και αξιοποιούν το εξειδικευμένο και επιστημονικό προσωπικό για την παραγωγή προϊόντων που προσεγγίζουν σε διατροφική αξία (βιταμίνες και θρεπτικά) τα νωπά λαχανικά.